maanantai 3. helmikuuta 2014

ELO antaa nuorisotakuulle siivet

Elinikäisen ohjauksen (ELO) kantavana ajatuksena on se, että yksilölle – asiakkaalle – annetaan tarvittavat työkalut, tieto ja resurssit, niin, että hän pystyy tekemään elämänsä ja itsensä kehittämisen kannalta parhaita mahdollisia päätöksiä. Ajatus on yksinkertainen, toteutus ei. Jokainen ohjauskohtaaminen on ohjattavansa näköinen. Jokaisen asiakkaan eletty elämä määrittää ohjauspolun muodon. Polku voi joskus olla suoraakin suorempi ja toisinaan se voi olla mäkinen ja mutkainen, mutta aina erilainen.

Työelämän ja myös koulutuspolkujen monimuotoisuus ja pirstaleisuus ovat vaikuttaneet suurelta osalta siihen, että ohjauksen tarve lisääntyy jatkuvasti - iästä riippumatta. Elinikäinen ohjaus koskee siis kaikkia: minua, sinua, häntä ja heitä. Menestymisen avaimet olisivat hukassa ilman toimivia ohjausjärjestelyjä.

Pohjois-Savossa elinikäisen ohjauksen kehittäminen otetaan vakavasti. Maakunnassa on ymmärretty, että pystyäksemme osallistamaan ihmiset oman menestyksensä kuninkaiksi ja kuningattariksi, meidän on verkostoiduttava. On oltava toimivaa dialogia kaikkien ohjaustoimijoiden välillä. On saatava asiantuntemus parhaaseen mahdolliseen käyttöön. Meidän on tiedettävä, jotta osaamme kysyä. Meidän on kysyttävä, jotta saisimme tietoa.

Pohjois-Savon elinikäisen oppimisen verkosto keskustelee, kritisoi, kyseenalaistaa ja kysyy. Se toimii sydämellä ja aivoilla yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta, jotta jokaisella olisi mahdollisuus olla oman elämänsä sankari. Verkostossa on rakennettu ELO strategiat, toimintasuunnitelmat ja laatutyökalut, mutta ennen kaikkea siellä on rakennettu yhteinen päämäärä ja ymmärrys; Pohjois-Savossa halutaan panostaa ohjauksen laatuun ja ohjausosaamisen kehittämiseen.

Yhteinen visio on tuottanut positiivisia tuloksia: Pohjois-Savossa on rinta rinnan elinikäisen ohjauksen strategian ja toimintasuunnitelman kanssa kehitetty nuorisotakuun ohjausyhteistyösuunnitelmaa, joka on sopimus yhteisistä pelisäännöistä nuorisotakuun parissa toimivien kesken. Pohjois-Savon TE-toimiston nuorten parissa työskentelevät ovat sitoutuneet elinikäisen ohjauksen periaatteisiin ja kehittävät toimintaansa ELO laadunhallintasuositusten mukaisesti. Oppilaitosten edustajat jakavat yhteisen näkemyksen elinikäisen ohjauksen ja nuorisotakuun vahvasta yhteydestä toisiinsa: ilman laadukasta ohjausta nuorisotakuu ei toteutuisi kaikkien osalta toivotulla tavalla. Ja kaikki toimijat keskustelevat toistensa kanssa, toisiaan kuunnellen.

Jotta voimme entistä paremmin edistää nuorisotakuun laadukasta toteutumista, on vielä paljon tehtävää. Kaikkien ohjaustoimijoiden on entistä paremmin opittava tunnistamaan asiakkaidensa olemassa olevaa osaamista ja tekemään se näkyväksi. Huolenpidon pedagogiikkaa on kehitettävä osana elinikäistä ohjausta. Meidän on varmistettava, että kaikilla ELO toimijoilla on sama ymmärrys ja visio sekä riittävä osaaminen. Meidän on entistä enemmän käytävä dialogia työelämän edustajien kanssa. Verkoston on opittava kuuntelemaan entistä herkemmällä korvalla megatrendejä ja heikkoja signaaleja. On opittava reagoimaan rohkeasti.

Toivotan letkeää ELOa nuorisotakuulle!

Anni Karttunen
Eurooppalaisen koulutuspolitiikan asiantuntija, ELO Pohjois-Savossa hankkeen projektipäällikkö
Savon koulutuskuntayhtymä, EUedu – Eurooppalaisen koulutuspolitiikan keskus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti