tiistai 11. helmikuuta 2014

Kuulumisia Uraohjaamosta

Helmikuu on lähtenyt käyntiin maakunnallisen toimintamallin työstämisellä yhdessä monialaisten ohjaus- ja palveluverkostoissa toimivien ja nuorisotakuun toteuttamiseen linkittyvien tahojen kanssa. Maakunnallinen toimintamalli monialaisille ohjaus- ja palveluverkostoille paikallisen nuorisotakuutyön koordinoinnin ja edistämisen tueksi tukeutuu verkostojen lakisääteisiin tehtäviin. Toimintamallia työstäessä on otettu huomioon verkostojen erilaisuus alueellamme. Tarkan sisällön ja toiminnan verkostot luovat itse, toimintamalli ohjaa ja toimii sabluunana. Tärkeää on, että jokainen verkoston jäsen ymmärtää mitä nuorisotakuu tarkoittaa, miten se koskettaa eri verkostotoimijoita ja miksi verkoston on hyvä toimia yhteen nuorisotakuun edistämisessä.

Toimintamalli koostuu monialaisten ohjaus- ja palveluverkostojen 1.toiminnan tavoitteista, joiden pohjalta verkosto jäsentää ja arvioi omaa toimintaansa verkostona ja paikallisena nuorisotakuun edistäjänä, 2.nuorisotakuun tavoitteiden toteutumista tukevista toimenpiteistä, jotka ohjaavat verkostoa työskentelemään paikallisella tasolla nuorisotakuun toteutumisen eteen sekä 3.verkostossa seurattavista toimialakohtaisista asioista joiden pohjalta verkosto arvio ja ennakoi paikallisia palveluita ja palvelutarpeita, resurssien kohdentamista sekä asiakasohjauksen toimivuutta. Näiden pohjalta nuorisotakuun toteutumista tarkastellen ja arvioiden verkosto tekee tarvittavia paikallisia toimenpiteitä ja käy keskustelua toimialakohtaisesta nuorisotakuun toteuttamisesta.
Liitteeksi toimintamalliin tulee vuosikello, vuosittaisen toimintasuunnitelman pohja, tietojen seuraamisen taulukkotyöväline (ehkä keksimme tälle vielä näpsäkämmän nimen), tiedotepohja sekä hyviä käytäntöjä.

Kevättalvi menee toimintamallia ja liitteitä hioessa. Kuopion ja Siilinjärven verkostot pilotoivat toimintamallia, mikä on kerrassaan hienoa! Verkostojen kokemusten ja huomioiden pohjalta työstän toimintamallia vielä lisää niin että se hyödyttää mahdollisimman hyvin verkostoja ja tukee paikallista nuorisotakuutyötä. Loppukeväällä tarkoitukseni on kiertää Pohjois-Savon monialaisissa verkostoissa kertomassa toimintamallista.

Ps. Ja huhtikuun 9.päivä on myös luvassa Pohjois-Savon monialaisille ohjaus- ja palveluverkostoille suunnattu koulutusseminaari, Monialaiset verkostot nuorisotakuutyössä.



Iloa helmikuuhun,

Anne Heinonen
Suunnittelija, Uraohjaamo-hanke (ESR)
Pohjois-Savon ELY-keskus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti