tiistai 28. tammikuuta 2014

Ajatuksia menneestä, katse jo tulevassa

Uraohjaamo -hankkeen vuosi 2013 on ollut hyvä. Toimiva nuorisotakuu -kehittämisosio starttasi hyvin käyntiin ja yhteistyö pohjoissavolaisten kuntien ja koulutusorganisaatioiden kanssa on ollut hedelmällistä. On ollut ilo seurata myös sitä, että pohjoissavolaiset toimijat näkevät nuorisotakuun toteutumisen tärkeänä ja yhteisenä asiana. On myös merkkejä siitä, että hankkeessa tehtävää kehittämistyötä ja organisaatioissa tapahtuvaa perustyötä ei nähdä erillisinä toimintoina, toistensa vastakohtina. Me teemme työtä yhdessä, yhteisten tavoitteiden eteen. Uutta ja innovatiivista ei synny yksin. Usein myös aiemmat hyvät käytännöt ovat uuden toiminnan ja luomisen perustana.

Hankkeen nuorten uraohjauspalveluita on käyttänyt jo yli 400 nuorta. Yli 100 työnantajaa on tarjonnut kokeilu- tai työpaikan hankkeen uraohjauksessa olleelle nuorelle. Erityiskiitos kaikille yhteistyökumppaneille, jotka ovat osallistuneet toimintaamme. Muun muassa Itä-Suomen yliopiston ainejärjestöjen ja oppilaitosten koulutusalaesittelyt ovat kiinnostaneet nuoria. Yksi mieleenpainuvista yritysvierailuista on ollut tutustuminen YIT:n rakennustyömaalle, jossa saimme kattavasti tietoa eri rakennusalan ammateista kokeneen työmaavastaavan Pekka Levyn johdolla ja pääsimme näkemään mitä rakennustyömaalla oikeasti tapahtuu. Kuitenkin kaikista riemastuttavimmat tapahtumat vuoden 2013 aikana ovat olleet ne, kun nuorelle on löytynyt mieleinen opiskelupaikka. Uskon koulutukseen, sen antamaan sosiaaliseen pääomaan ja sen synnyttämään osaamiseen. Yksilön näkökulmasta koulutus suojaa työttömyydeltä ja avaa uusia mahdollisuuksia. Lienee sanomattakin selvää, että toimivat työmarkkinat edellyttävät koulutettua työvoimaa. Tämän vuoksi on tärkeää, että voimme laadukkaan ohjauksen avulla olla edistämässä näitä tavoitteita.

Uraohjaamo –hankkeessa on tehty kehittämistyötä muun muassa ohjausyhteistyöhön liittyen yhdessä oppilaitosten, Pohjois-Savon TE-toimiston ja oppilaitosten omien kehittämishankkeiden kanssa. Olemme yhdessä saaneet sovittua yhteisistä ohjauskäytänteistä oppilaitoksesta eroavien, oppilaitokseen palaavien ja oppilaitoksesta valmistuvien nuorten kohdalla. Nuorten ohjaus nähdään tärkeänä ja siihen halutaan panostaa tekemällä yhteistyötä. Meillä kaikilla on sama tavoite: haluamme helpottaa ja nopeuttaa nuorten siirtymiä opintoihin ja opinnoista työelämään. On tärkeää myös kiinnittää huomiota siihen, että kaikilla nuorilla on oikeus hyvään ohjaukseen. Nekin nuoret, joiden tulevaisuuden suunnitelmat näyttävät olevan selkeitä, voivat tarvita ohjausta. Hyvä ohjaus on myös rinnalla kulkemista, tukemista ja sen varmistamista, että unelma voi muuttua todeksi.

Tänä vuonna tulemme jatkamaan työtä ohjauksen kehittämiseen ja monialaisen yhteistyön edistämiseen liittyvissä teemoissa. Tämän lisäksi tulemme tekemään nykyistä enemmän yhteistyötä yritysten kanssa. Kerromme tästä pian lisää. Mainittakoon tässä vaiheessa sen verran, että vuoden 2014 teema tulee liittymään nuorten osaamisen näkyväksi tekemiseen ja kohtaamisiin. Näillä ajatuksilla uuteen viikkoon. Pitäkää itsestänne, nuoristanne ja yhteistyöverkostoistanne huolta!


Jaana Pernu,
Projektipäällikkö Uraohjaamo-hanke (ESR)
Pohjois-Savon ELY-keskus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti