maanantai 20. tammikuuta 2014

Nuorten ohjauksen kehittämisestä

Vuosi sitten vierailin eräässä lukiossa, jossa esittelin Uraohjaamon ohjauspalvelusta abiturienteille siltä varalta, että he lukion jälkeen kaipaavat apua opiskelusuunnitelmissa. Nuorissa herätti ihmetystä se, että TE-toimistossa ei ohjata pelkästään työnhakuun ja tarjota siihen liittyviä palveluita vaan asiakkaaksi voi tulla myös nuori, jolla on ensisijaisena tavoitteena päästä opiskelemaan. Pohjois-Savon TE-toimiston asiakkaana on kuitenkin tällä hetkellä yli 1000 nuorta, joilla ei ole joko peruskoulun tai lukion jälkeistä tutkintoa.

Uraohjaamossa onkin kiinnitetty huomiota erityisesti kyseiseen ryhmään kuuluvien nuorten ohjauksen kehittämiseen TE-toimistoissa. Vuonna 2013 hankkeessa mm. järjestettiin koulutusta TE-toimiston asiantuntijoille nuoren tukemiseksi koulutussuunnitelman teossa. Vuonna 2014 kehittämistyön haasteena on erityisesti ammatillisen koulutuksen yhteishaun muutokset ja niiden huomioiminen käytännön ohjaustyössä.

Ammatillisen koulutuksen yhteishaun muutoksista johtuen nuorten ohjauksessa on tärkeää hyödyntää eri hakureitit ja vaihtoehdot mahdollisimman hyvin ja tehdä niitä tunnetuksi käytännön tasolla. Mahdollisuuksia päästä opiskelemaan on tarjolla myös yhteishakujen ulkopuolella mutta suoraan koulunpenkiltä tuleva nuori ei välttämättä ole tietoinen eri vaihtoehdoista. Esimerkiksi Nuorten aikuisten osaamisohjelma tarjoaa lisää opiskelumahdollisuuksia nuorille, joilla ei vielä ole toisen asteen koulutusta. Koska opiskelumahdollisuuksia ja reittejä on tarjolla runsaasti, on verkostojen hyödyntäminen ohjaustyössä tärkeää. Tulevana vuonna Uraohjaamossa jatketaankin työtä TE-toimiston ja oppilaitosten välisen yhteistyön kehittämiseksi, jotta nuorten urapolut etenisivät nykyistä nopeammin.

Ylioppilaiden ohjauksessa Uraohjaamon työssä korostuu erityisesti ne ylioppilaat, joilla arvosanat voivat merkittävästi vaikeuttaa jatko-opintoihin pääsemistä. Näillä ylioppilaiden kohdalla on tärkeää arvioida koulutussuunnitelman realistisuutta ja huomioida kaikki opiskeluvaihtoehdot mukaan lukien ammatillinen koulutus.

Hyvää alkanutta vuotta kaikille blogin lukijoille!

Tiina Pursiainen
Suunnittelija, Uraohjaamo-hanke (ESR)
Pohjois-Savon ELY-keskus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti