tiistai 17. joulukuuta 2013

Yhteenvetoa vuodesta 2013

”Sitten täällä on haluttu todeta, että mitäs tälle nuorisotakuulle käy. Minä kerron: 75 prosenttia on saanut joko työn, koulutuksen tai muun toimenpiteen kolmen kuukauden aikana, 94 prosentille nuorista on tehty työllistämissuunnitelma. 25 prosenttia vielä toki valuu sen kolmen kuukauden yli, mutta näitä lukemia me pystymme painamaan alas. Pohjois-Savo johtaa nuorisotakuun toteuttamista: (Seppo Kääriäinen: Se on selvä asia!) 100 prosentille on tehty työllistämissuunnitelma, 90 prosenttia on saanut koulutusta tai työtä tai muita toimenpiteitä, ja vain 10 prosenttia valuu enää yli kolmen kuukauden työttömyyden. Tällaista maakunnallista yhteistyötä tarvitaan (Puhemies koputtaa) muuallakin, ja siinä me tarvitsemme myös teitä eri puolilla maata viemään Pohjois-Savon mallia eteenpäin.”
Täysistunto ja suullinen kyselytunti (125/2013 vp)
5.12.2013/Työministeri Lauri Ihalainen



Nuorisotakuu astui voimaan 1.1.2013 ja nyt joulukuussa on hyvä kerrata mitä kuluneen vuoden aikana on tapahtunut asian tiimoilta ELYssä ja maakunnassamme. Nuorisotakuun toimeenpano ja toteuttaminen on yhteistyötä jos mikä. Vuoden aikana on tehty paljon töitä monella eri sektorilla nuorisotakuun toteuttamiseksi ja se näkyy Pohjois-Savon kerrassaan loistavissa tuloksissa. Joskus kuulee sanottavan, että savolaiset eivät osaa tehdä yhteistyötä. Nuorisotakuussa ainakin osaamme, koska Pohjois-Savosta löytyy aktiivisuutta, tahtoa ja positiivista asennetta. Eri hallinnonalojen ja sektorirajat ylittävää yhteistyötä on kehitetty ja tehty.

Tässä muutamia poimintoja kuluneesta vuodesta:

• Pohjois-Savon ELY-keskuksessa otettiin heti alkuvuodesta vetovastuu maakunnan tason koordinaatiosta. Koordinaatiota varten on perustettu ryhmä, joka kokoontuu tasaisin väliajoin käymään läpi ajankohtaisia nuorisotakuuseen liittyviä asioita sekä suunnittelemaan ja toimeenpanemaan tarvittavia toimenpiteitä.


• Pohjois-Savon ELY-keskus osoitti alueen TE-toimiston käyttöön nuorten työllistämiseen ja muihin nuorten työvoima- ja yrityspalveluihin enemmän määrärahoja.


• TE-toimisto on suunnannut resursseja nuorten palveluun ja nuoria on aktiivisesti ohjattu työhön, koulutukseen ja muihin tukipalveluihin. Lisäksi TE-toimistoon palkattiin lisää nuorten asiantuntijoita. TE-toimistossa on tehty hienoa ja tuloksellista työtä nuorisotakuun toteuttamiseksi.


• Keväällä ELY-keskuksessa laadittiin ESR-projektina Pohjois-Savon nuorisotakuun toimeenpanosuunnitelma yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa. Toimeenpanosuunnitelma sisältää esimerkiksi suositukset kunnille paikallisten suunnitelmien tekemisestä ja paikallistason yhteyshenkilön nimeämisestä sekä nuorisolain mukaisten nuorten monialaisten ohjaus- ja palveluverkostojen toiminnan kehittämisestä. Kunnat ovat osallistuneet aktiivisesti nuorisotakuun toteuttamiseen sekä yhteistyöhön nuorisotakuun edistämisessä. Kunnissa valmistellaan tällä hetkellä paikallisia nuorisotakuun toimeenpanosuunnitelmia.


• Keväällä Pohjois-Savon ELY-keskuksessa laadittiin myös nuorten tilannetta kartoittava tilastoselvitys. Selvitys tarkastelee mm. nuorisotyöttömyyttä, nuorten TE-palveluihin osallistumista, etsivää nuorisotyötä ja nuorten työpajatoimintaa. Lähtökohtana oli koota eri tietolähteistä saatavaa nuoria ja nuorille suunnattuja palveluja koskevaa tietoa helposti käytettävään muotoon. Selvityksessä tarkastellaan koko Pohjois-Savon aluetta ja sitä on mahdollista hyödyntää esimerkiksi paikallisten hankkeiden suunnittelussa.


• ESR-rahoitteinen Uraohjaamo- hanke on toiminut aktiivisesti asiakasrajapintatyössä nuorten opiskeluun ohjaamisessa sekä TE-toimisto-oppilaitosyhteistyön kehittämisessä. Uraohjaamon avulla nopeutetaan ammattikouluttamattomien ja ammattia vaihtavien 17–24 -vuotiaiden nuorten ammatilliseen koulutukseen ohjautumista. ELY-keskus on myös laajentanut Uraohjaamo-hanketta erillisellä Toimiva nuorisotakuu-hankekehittämisosiolla, jossa kuntatason nuorisotakuutyötä edistetään ohjaamalla ja tukemalla paikallisia nuorten ohjaus- ja palveluverkostoja nuorisotakuun edistämisessä ja koordinoinnissa.


• Nuorisotakuu-kokonaisuutta on viestitty laajasti ja monipuolisesti. Pohjois-Savon ELY-keskus on lähettänyt kaksi temaattista nuorisotakuun uutiskirjettä alueen keskeisille sidosryhmille. Lisäksi on laadittu tiedotteita ja mielipidekirjoituksia sekä ylläpidetty tätä blogia. Toimijoita on kontaktoitu ja tavattu nuorisotakuun edistämiseksi sekä toteutettu mm. ”ELY on wheels” – Nuorisotakuun aluekiertue.


• Nuorisotakuun tavoitteita tukee myös elinikäisen ohjauksen kehittäminen. Alueelle on vuoden aikana perustettu elinikäisen ohjauksen (ELO) johtoryhmä ja toimijatason ELOverkko sekä laadittu elinikäisen ohjauksen toimintasuunnitelma. ELO-toiminnan on tarkoitus tukea muun muassa nuorten ohjauspalveluiden saatavuutta, joilla nuori voi tehdä koulutukseen ja ammattiin liittyviä päätöksiä.


• Pohjois-Savon ELY-keskuksessa on suunniteltu tulevia koulutusseminaareja ja -tilaisuuksia nuorisotakuusta eri sidosryhmille.


• Pohjois-Savon alueella toimii myös monia hankkeita, jotka tekevät arvokasta ja hyvää työtä nuorisotakuun edistämisen parissa. Näistä mainiten mm. Lähde-hanke ja Nuoret Duuniin-kampanja sekä Tartu tutkintoon- hanke.



Kiitos kaikille menneestä vuodesta! Vuosi 2014 jatkuu aktiivisen ja monipuolisen nuorisotakuutyön ja yhteistyön merkeissä.


Rauhallista ja kaunista joulua,
Anne Heinonen
Uraohjaamo- hanke (ESR)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti