torstai 5. joulukuuta 2013

Pienistä vinkeistä suuriin suunnitelmiin

Uraohjaamon ohjauspalvelussa on sesonkiaika käsillä. Koulutusvalintojaan pohtivista nuorista monen katse on jo määrätietoisesti kevään yhteishauissa ja uraohjauksessakin tämä näkyy nyt erityisesti hakuasioiden ajankohtaisuutena. 17-24-vuotiailla nuorilla aikuisilla toiveet ohjaukselle ovat hyvin monenlaisia: siinä missä yhden suunnitelmat ovat pientä hiomista vaille selvillä, on toisen suunta vielä aivan avoinna. Parasta ohjauspalvelun arjessa on ollut huomata, että erilaisista lähtötilanteista on usein päädytty mielekkäisiin ratkaisuihin ja toisinaan ratkaisu koulutussuunnitelmiin ja -tarpeisiin on löydetty yllättävän nopeasti. Iloisia yllätyksiä on saatu kokea esimerkiksi oppisopimuspaikkojen muodossa. Myös opiskelupaikkoja ammatillisista oppilaitoksista on auennut mukavasti yhteishakuaikojen ulkopuolellakin. Opiskelemaan voi todella päästä ympäri vuoden ja oppilaitoksista kannattaa aina kysyä mahdollisuutta opintojen aloittamiseen tai kesken jääneiden opintojen jatkamiseen. Uraohjaamossa tästä on erityisen hyviä kokemuksia.

Uraohjaamon nuorten ohjauspalvelu (jota Tiina Pursiainen aiemmassa kirjoituksessaan esittelee tarkemmin) on toiminut syyskuusta 2012 alkaen, jolloin myös itse tulin innolla aloittamaan kouluttajan työtä ja vastaamaan ohjauksen toteuttamisesta Kuopiossa. Olen ollut valtavan iloinen ohjauspalvelun saamasta vastaanotosta nuorten keskuudessa ja ehkäpä itselleni palkitsevinta on ollut huomata, kuinka pienillä asioilla voi toisinaan olla suuri merkitys. Uraohjaamon palveluksia hyödyntävillä nuorilla ei useinkaan ole ongelmaa ratkaistavana, vaan moni kaipaa pientä vinkkiä ja vaihtoehtoja oman koulutussuunnittelunsa tueksi. Tämä saattaa olla myös oman työni suurin arkinen oivallus: nuorisotakuu koskee kaikkia nuoria. Useimmat hyötyvät ohjauksesta vaikka omat suunnitelmat olisivat jo pitkälläkin – suunnitelmaa tukevan työkokeilu- tai palkkatukipaikan löytyminen, avoimen korkeakoulun opintoihin ohjautuminen tai hakemisen suunnittelun pienet viilaukset voivat usein olla juuri niitä asioita, joilla unelma itselle sopivan koulutuspaikan saamisesta tulee lähemmäksi ja lopulta todeksi.

Anna Kapanen kiinnitti omassa blogikirjoituksessaan huomiota nuorten osallistamiseen palvelujen suunnittelussa, joka on myös Uraohjaamon näkökulmasta hurjan tärkeä asia etenkin jokaisen omaa ohjausta suunniteltaessa. Parhaita nuorisotakuun toteuttajia ovat nuoret itse ja meidän asian parissa työskentelevien täytyisi muistaa kysyä: ”Kuinka voisin olla juuri sinun asiassasi avuksi?”. Kaikki eivät tähän kysymykseen välttämättä osaa heti vastata ja siksi tarjoamme vaihtoehtoja ja teemme ehdotuksia, myös silloin kun suunnitelma vaikuttaa jo valmiilta. Uraohjaamon ohjauspalvelussa olemme pyrkineet räätälöimään ohjauksen aikataulun ja sisällön vastaamaan niihin tarpeisiin, joita itse kenelläkin ohjaukseen tullessaan on ja toisinaan tämä voi tarkoittaa myös suunnitelman realistisuuden pohdintaa yhdessä nuoren kanssa. Koska kahta samanlaista tilannetta ei ole, ei ole myöskään yhtä tapaa löytää ratkaisuja. Toisaalta tilanteet muuttuvat ja silloin on suunnitelmaakin uskallettava muuttaa.


Maija Savolainen
kouluttaja, Uraohjaamo – nuorten ohjauspalvelu
Savon ammatti- ja aikuisopisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti