tiistai 18. maaliskuuta 2014

Nuorisotakuun kertausta

Nuorisotakuu on nyt ollut voimassa reilun vuoden, joten on hyvä palautella mieleen mitä kaikkea nuorisotakuu tarkoittaa. Nuorisotakuusta eri tilaisuuksissa puhuessa ja keskustellessa olen lähtenyt liikkeelle jaottelemalla nuorisotakuun tavoitteet, tavoitteiden toteutumista edistävät asiat ja miten nämä eri toimenpitein koskettavat eri toimijoita. Tämä esittämistapa on mielestäni tuntunut luontevalta ja selkeyttävältä lähestymiseltä nuorisotakuukeskusteluihin.

Nuorisotakuussa tavoitteena on tarjota nuorelle työtä, koulutusta tai tarvittavaa tukipalvelua kolmen kuukauden kuluttua työttömäksi ilmoittautumisesta. Tarvittavalla tukipalvelulla tarkoitetaan kuntouttavia palveluita, kuten esimerkiksi kuntouttavaa työtoimintaa tai mielenterveyspalveluita. Lisäksi on koulutustakuu, jolla taataan peruskoulun päättäneelle 2.asteen opiskelupaikka joko ammatillisessa oppilaitoksessa tai lukiossa, ja NAO eli nuorten aikuisen osaamisohjelma.

Nuorisotakuu mahdollistuu sillä, että nuorelle voidaan tarjota edellä mainittuja asioita ja siihen tarvitaan eri toimijoita ja heidän välistä yhteistyötään paikkojen ja palveluiden järjestämisessä. Jos nuori ei ole vielä valmis siirtymään työhön tai koulutukseen, tärkeää on että nuoren saama palvelu on hänen palvelutarpeensa mukaista. Nuorisotakuu toteutuu käytännössä onnistuneella ja vaikuttavalla ohjauksella, tapahtuipa ohjaus TE-toimistossa, kunnan palveluissa tai oppilaitoksissa. Paikkojen ja palveluiden lisäksi ilman onnistunutta ja laadukasta ohjausta nuorisotakuu ei siis voi toteutua. Ohjausta tarvitaan myös nuoren aloittaessa uudessa työpaikassa ja –tehtävässä.

Nuorisotakuun tavoitteiden toteutumista edistää kaikki nuorten hyvinvointia, osallisuutta ja aktiivista kansalaisuutta tukeva toiminta, eli kaikki se toiminta mikä myös osaltaan vahvistaa nuoren pääsyä myöhemmin opiskelemaan ja työelämään. Näin nuorisotakuun voidaan ajatella ulottuvan laajemmallekin kuin työn, koulutuksen tai kuntouttavien palveluiden tarjoamiseen ja niihin ohjaamiseen. Toimiva monella eri tasolla tapahtuva verkostoyhteistyö on keskeistä nuorisotakuun toteutumisessa ja nuorten hyvinvoinnin edistämisessä, koska nuorisotakuu läpileikkaa toimijoita monella eri tasolla, monessa eri suunnassa. Selkeimmät vastuutahot nuorisotakuun tavoitteiden toteuttamisessa ovat TE-toimisto, työnantajat, oppilaitokset sekä kuntouttavia palveluita tarjoavat organisaatiot (pääasiassa kunnat ja kunnille palveluita tuottavat organisaatiot , sairaanhoitopiirit, Kansaneläkelaitos ja vakuutuslaitokset).





Jotta nuorisotakuu voi toteutua eli että nuorille voidaan tarjota edellä mainittuja paikkoja tai palveluita ja laadukasta ohjausta, tarvitaan riittävää resursointia ja resurssien ohjausta nuorisotakuun toteuttamiseen. Kun resurssit ovat rajalliset, niiden ohjautumiseen vaikuttaa vahvasti priorisointi eli se mitä pidetään tärkeänä. On hyvä muistaa, että panostaminen nyt maksaa itsensä tulevaisuudessa takaisin. Maakunnan nuorilla ja heidän tulevaisuudellaan on merkitystä meille kaikille.

Jotakuinkin yllä olevalla tekstillä alkaa myös maakunnallinen toimintamalli monialaisten verkostojen nuorisotakuutyön tueksi.





Iloa työviikkoonne,

Anne Heinonen
Uraohjaamo-hanke (ESR)
Pohjois-Savon ELY-keskus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti