keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Pohjois-Savo onnistuu edelleen nuorisotakuun toteuttamisessa hyvin

Pohjois-Savossa nuorisotakuussa on onnistuttu valtakunnallisesti katsottuna hyvin jo useana kuukautena peräkkäin, mikä ilahduttaa kovin ja mistä saa kiittää monia alueen toimijoita. Iso kiitos siis kaikille teille, jotka mahdollistatte hyvän tuloksen! Tässä alla ELYltä maanantaina lähtenyt tiedote:


"Nuorisotakuun tavoitteena on tarjota jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle työ-, työkokeilu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikka viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta. Pohjois-Savossa on tämän tavoitteen osalta onnistuttu valtakunnallisesti katsottuna hyvin jo useana kuukautena peräkkäin.

Maakunnan nuorten työttömien määrässä ei ole tapahtunut suuria muutoksia. Merkittävää kuitenkin on, että nuorten työttömyyden kasvu on saatu Pohjois-Savossa taitettua ja nuorten työttömyyden kasvu pysähtyi. Pohjois-Savon ELY-keskuksen aikuiskoulutuspäällikkö Jan Blomberg kertoo, että Kuopiossa työttömien nuorten määrä jatkoi kuitenkin vielä kasvuaan ja muissa Pohjois-Savon isommissa kaupungeissa nuorten työttömien määrä väheni edellisvuoden samaan aikaan verrattuna. – Pohjois-Savossa nuorisotakuun seurantaluvut ovat edelleen valtakunnan parhaimmat, vaikka ne ovat Pohjois-Savossakin hieman heikentyneet parhaista kuukausista, vaikka, Blomberg kertoo.

Tammikuussa pohjoissavolaisia alle 25-vuotiaita nuoria oli työttömänä yhteensä 1900 henkilöä (v. 2013 tammikuussa 1933 hlö), 25–29 –vuotiaita vastavalmistuneita oli työttömänä 149 henkilöä (v.2013 tammikuussa 124 hlö). Ilman aktiivista työn, opiskelun ja palveluiden tarjoamista nuorten työttömyysluvut ja työttömyyden kesto olisivat huomattavasti suurempia. Sanssi-kortteja nuorille jaettiin vuonna 2013 yhteensä 2213 kappaletta. Tammikuussa 2014 nuorille jaettiin jo 338 Sanssi-korttia ja palkkatukipäätöksiä tehtiin 52 kappaletta.

Pohjois-Savossa tammikuussa 2014 alle 25-vuotiaiden työttömien kohdalla 81,6 % nuorista hyötyi nuorisotakuusta ja pääsi työhön, koulutukseen tai tarvittavien palveluiden piiriin (valtakunnallisesti 69,5 %). Vastavalmistuneista 25-29 -vuotiaista nuorista 82,3 % hyötyi nuorisotakuusta (valtakunnallisesti 64,7 %). Yhteensä 212 nuoren työttömyys kuitenkin pitkittyi yli kolmen kuukauden.

Vaikka luvut nuorisotakuun onnistumisessa ovat edellisistä kuukausista hieman pienentyneet, ne seuraavat normaalia kausivaihtelua koko valtakunnan tasolla. -Tilastojen perusteella kuitenkin melkein jopa viidennen maakunnan nuoren työttömyys pitkittyi yli kolmen kuukauden. Pääasiallisin syy on, että työmarkkinoiden tilanne on edelleen heikko nuorten työllistymisen näkökulmasta, Blomberg kertoo.

Nuorten kanssa toimijat pohtivat yhteistyön mahdollisuuksia

Pohjois-Savon ELY-keskus ja TE-toimisto panostavat myös vuonna 2014 nuorisotakuun toteuttamiseen. Vuosi käynnistyi Pohjois-Savon ELY-keskuksen ja työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) alaisen koulutus- ja kehittämiskeskus Salmian tammi-helmikuussa järjestämällä Nuorisotakuu- ohjausyhteistyöllä tuloksiin – koulutuksella. Kolmipäiväsen koulutuksen tavoitteena oli kehittää yhteistoiminnallisesti tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen perusosaamista. Koulutus oli suunnattu pohjoissavolaisille nuorten parissa ohjaustyötä tekeville ja siihen osallistui nuorten ohjaustyön ammattilaisia kolmannelta sektorilta ja julkishallinnosta noin 25 henkilöä.

Koulutusseminaarin tavoitteena oli myös lisätä ohjauksen parissa ymmärrystä ohjauspalveluista eri toimintaympäristöissä yhteistyön edellytysten parantamiseksi. Koulutus lisäsi vuoropuhelua ohjaustyötä tekevien välillä, nosti esille kuinka erilaista ja eri palvelutarpeiden mukaista ohjaustyötä nuorten parissa tehdään ja kuinka tärkeää on toimia erilaisissa verkostoissa nuorisotakuun edistämiseksi.


Lisätietoja asiasta antavat:

Nuorten työttömyydestä ja työllisyydestä, nuorisotakuusta
Aikuiskoulutuspäällikkö Jan Blomberg, jan.blomberg(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 026 552
(lomalla 5.3.-9.3.2014)

Yksikön päällikkö Kirsi Vainikainen, Pohjois-Savon ELY-keskus (lomalla 3.3.-4.3.2014)
kirsi.vainikainen(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 020 020

Työ- ja elinkeinotoimiston palveluista, nuorten palveluista
Johtaja Pasi Patrikainen, Pohjois-Savon TE-toimisto (lomalla 3.3.-9.3.2014)
pasi.patrikainen(at)te-toimisto.fi, puh. 0295 026 752

Johtajan sijainen palvelujohtaja Helena Poutiainen, puh. 0295 043 672, helena.poutiainen(at)te-toimisto.fi

Nuorisotakuu- ohjausyhteistyöllä tuloksiin- koulutuksesta
Ylitarkastaja Minna Koljonen, Pohjois-Savon ELY-keskus (lomalla 3.3.-9.3.2014)
minna.koljonen@ely-keskus.fi puh. 0295 026 584
"




Oikein mukavaa maaliskuun alkua,

Anne Heinonen
Suunnittelija, Uraohjaamo-hanke (ESR)
Pohjois-Savon ELY-keskus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti