perjantai 26. helmikuuta 2016

Ohjauksessa tärkeintä on nuoren oman potentiaalin maksimoiminenTäällä kirjoittelee opinto-ohjaajaksi opiskeleva Annika. Suoritan tällä hetkellä ensimmäistä harjoitteluani SUUNTA-palveluissa Leena Ståhlbergin ohjauksessa. Osana harjoittelua pääsin osallistumaan Nuoria ohjaamassa -tilaisuuden suunnittelupalaveriin sekä itse tapahtumaan.

Suunnittelupalaverissa keskustelimme Leena Ståhlbergin, Minna Koljosen (Pohjois-Savon ELY-keskus) ja Minna Rytkösen (VAMOS Kuopio) kanssa ohjauksesta ja mieleeni muistui omat kokemukseni ohjauksesta ja erityisesti sen olemattomuudesta. 
 
Kokemukseni ohjauksesta ovat valitettavasti kovin vähäiset. Muistan keskustelleeni yläasteella yhden kerran opinto-ohjaajani kanssa, kyseisellä käynnillä totesin hakevani lukioon ja näin peruskoulun ainoa ohjauskeskustelu olikin jo käyty.


Lukioaikanani koulussani vaihtui opinto-ohjaaja neljä kertaa, kuten olettaa saattaa ei heillä ollut mahdollista tavata opiskelijoita niin lyhyessä ajassa, saati kartoittaa kaikkien jatkosuunnitelmia. Oli hetkiä, jolloin en edes tiennyt kuka opinto-ohjaajamme oli. Nämä kokemukset loivat usealle lukiokaverilleni, itseni mukaan lukien sellaisen mielikuvan, että opinto-ohjaaja olisi tarpeeton ja kuka tahansa voisi tehdä ohjaustyötä tarvittaessa.

Näin jälkikäteen on helppo todeta, että koulumme ohjaustilanne oli retuperällä. Kyllä minäkin olisin kaivannut ohjausta tai ainakin keskustelua sellaisen aikuisen kanssa, joka olisi ollut kiinnostunut koulutusvalinnoistani. Omien valintojeni vahvistaminen ja tukeminen olisivat olleet asioita, joita olisin kaivannut ohjausalan ammattilaiselta.

Valmistuttuani lukiosta minulla oli melko selvät sävelet ja osasin itse etsiä tietoa eri koulutusaloista ja niiden pääsykokeista, mutta mikäli tilanne olisi ollut toinen, olisin ollut aivan tietämätön. Mistä ihmeestä ohjausta saa välivuonna? Olen auttanut useampaa ystävääni etsimään yhteishaun aikaan nettisivuviidakosta sopivia koulutuksia ja pääsykoetietoja. Osa näistä ystävistä työskentelee, osa opiskelee ja osa on työttöminä, heitä yhdistää kuitenkin halu keskustella jonkun kanssa mahdollisista koulutusvalinnoista tai ammatinvaihdosta. En itsekään, alaa opiskelevana osaisi neuvoa kenen puoleen heidän kannattaisi kääntyä. 

Millaista ohjauksen sitten tulisi olla ja kenelle sitä tulisi tarjota? Ehdottomasti parhaan vastauksen tähän kysymykseen tarjosi Nuoria ohjaamassa -aamupäivässä eräs nuori Vamokselta. Hän kertoi, että ohjauksessa tärkeintä olisi nuoren oman potentiaalin maksimoiminen. Kuinka tämä on mahdollista, mikäli nuorella ei ole rinnalla henkilöä, joka tukisi, kannustaisi ja auttaisi tunnistamaan omia vahvuuksia, saati tietoa mistä tällaisen henkilön voisi tavoittaa. Samaan aikaan kun ohjauksen puutteesta keskustellaan, yhä useampi opinto-ohjaaja valmistuu työttömäksi. Ohjauksen tarve ei ole poistunut minnekään, päinvastoin ohjausta tarvitaan ehkä enemmän kuin koskaan, mutta missä nämä valmistuvat ammattilaiset saisivat tarjota apuaan ja tietämystään? Tässäpä paljon pohdittavaa.Annika Auronen
Harjoittelija SUUNTA-palvelut
Opinto-ohjaaja opiskelija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti