keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Ajatuksia monialaisten verkostojen valmentamisesta

Aloitimme tammikuussa 2014 verkostovalmennuspilotin, jonka tavoitteena oli kehittää paikallisen nuorten ohjaus- ja palveluverkoston toimintaa, yhteistyötä ja auttaa verkostoa asettaamaan konkreettisia tavoitteita Nuorisotakuun eteenpäin viemiseksi omassa kunnassa. Valmentajana roolini oli kannustaa verkostoa kehittämään johtajuutta, vuorovaikutusta, toimintamalleja ja tavoitteellista strategista työskentelyä omassa kunnassa.

Valmennuksen aikana hyödynsimme kuntakohtaisessa työskentelyssä Uraohjaamo -hankkeella valmisteilla ollutta, sittemmin valmistunutta Toimintamallia monialaisille ohjaus- ja palveluverkostoille. Verkostovalmennuksessa hahmotimme nykytilanteen ja asetimme verkostolle yhteisiä tavoitteita niin konkreettiseen tekemiseen kuin verkoston asiantuntijarooliin liittyen. Puhuimme osaamista, jaetusta johtamisesta, verkoston toimintakulttuurin ja vuorovaikutuksen kehittämisestä. Mikä on monialaisen verkoston rooli kunnallisessa päätöksen teossa nuorten hyvinvoinnin ja työllisyyden edistämiseksi? Millainen verkosto haluamme olla ja millaisilla keinoilla saavutamme yhteiset tavoitteemme?
 
Verkostot syntyvät keskutelemalla ja tekemällä yhdessä.

Valmentajana koen, että tehtäväni on virittää ajatuksia ja mahdollistaa jokaiselle verkostonjäsenelle keskusteluun osallistuminen, ilman paineita aikataulun tarkkailusta ja keskustelun johtamisesta. Valmennuksessa edettiin yhdessä ajatellen ja keskustellen, kokemuksia jaken sekä työstettiin toimintasuunnitelmia isoista ideoista konkretian tasolle. Verkostotoiminta edellyttää avoimuutta ja luottamusta. Rohkeutta puhua suoraan sekä nostaa omassa työssä huomattuja käytännön ongelmia ja nuorten kuulumisia esille yhteisissä tapaamisissa. Hyödynnämekö verkostossa kaikkien jäsenten erityisosaamista ja tietämystä riittävästi nuorten asioiden eteenpäin viemiseksi?
 
Nostetaan onnistumisia esille!

Vuorovaikutus ja viestintä ovat olennainen osa verkostoyhteistyötä. Nuorten ohjaus- ja palveluverkostoihin kuuluu eri alojen asiantuntijoita, joilla on valtava määrä hiljaista tietoa nuorten onnistumisista ja arjen ongelmista sekä palveluopolun aukkokohdista. Valmennuksessa pohdimme omaan kuntaan sopivia viestinnäntyökaluja kuten tiedotteita, kunnan verkkosivujen hyödyntämistä ja nuorille suunnattujen viestintäkanavien parantamista. Samalla mietimme keinoja, miten jokainen verkostonjäsen voi sujuvasti kuljettaa Nuorisotakuun viestejä verkoston ja oman organisaation välillä. Uraohjaamo-hankkeessa tehdystä Toimintamallista nuorten ohjaus- ja palveluverkostoille löytyy Nuorisotakuun koordinoinnin taulukkotyöväline, joka auttaa verkostoa hahmottamaan oman  kunnan tämän hetkistä tilannetta lukujen valossa. Luvut eivät kuitenkaan aina kerro koko totuutta, vaan verkoston kannattaa tiedottaa myös yhteisistä huolen aiheista ja hyviksi havaituista toimintatavoista.
 

Haastan jokaisen nuorten ohjaus- ja palveluverkoston kertomaan yhteisistä onnistumisista: millaisiin asioihin meidän kunnassa on Nuorisotakuun hengessä yhdessä panostettu ja mitä hyvää on saatu aikaan? Kehutaan omia työkavereita ja verkostokumppaneita. Kannustetaan toinen toisiamme tekemään rohkeita toimenpiteitä ennaltaehkäisevän työn lisäämiseksi ja paikallisen yhteistyön kehittämiseksi.

Kiitos yhteisestä matkasta Uraohjaamo -hanke ja mukana olleet kunnat, olette tehneet loistavaa työtä Nuorisotakuun kehittämiseksi Pohjois-Savossa ja koko Suomessa.

 

Marja Heinistö

valmentaja, Villinikkarit Oy




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti