maanantai 9. syyskuuta 2013

Uraohjaamon kautta kiinni opintoihin



Uraohjaamo-hankkeen osana järjestettävä nuorten ohjauspalvelu käynnistyi syksyllä 2012 ja osallistujia on syyskuun alkuun mennessä kertynyt yli kolmesataa. Ohjauspalvelussa keskitytään löytämään ratkaisuja ammatinvalinnan kysymyksiin, selvitetään erikoulutusvaihtoehtoja sekä tutustutaan ammatteihin mm. työpaikkavierailujen kautta. Mukana palvelussa on nuoria vaihtelevalla taustalla. Ohjaukseen on osallistunut ylioppilaita, ammatinvaihtajia sekä ensimmäistä peruskoulun jälkeistä tutkintoa tavoittelevia nuoria.

Tulokset ohjauspalvelusta ovat hyviä ja merkittävä osa nuorista on löytänyt positiivisen jatkopolun kohti koulutusta ja työelämää. Ohjauspalvelun päättäneistä nuorista yli 70 % on opiskelemassa joko oppilaitosmuotoisesti tai oppisopimuksen kautta. Työhön on siirtynyt noin 10% nuorista. Opiskelun aloittaneista enemmistö on suunnannut ammatillisiin opintoihin.

Ammatinvalintaan ei ole olemassa massaratkaisuja vaan jokainen urapolku on yksilöllinen ja siten reitit koulutukseen kiinni pääsemiseksi ovat vaihtelevia. Toki edelleenkin koulutukseen hakua rytmittävät kevään ja syksyn yhteishaut. Erilaisia tutkintoon johtavia opiskelumahdollisuuksia on kuitenkin tarjolla ympäri vuoden, ja olisikin tärkeää muistaa myös nämä vaihtoehdot yhteishaun rinnalla. Myös aikuisopintojen väylät ovat käytettävissä useille nuorille etenkin, jos heillä on jo alan työkokemusta.

Positiivisten siirtymien rakentamisessa on tärkeää yhteistyö eri toimijoiden välillä. Koulutusvaihtoehtoja on useita ja nuoren tilanteeseen sopivan vaihtoehdon löytäminen voi vaatia yhteistyötä esimerkiksi oppilaitoksen kanssa. Yhteistyö onkin kantanut mukavasti hedelmää Uraohjaamon tulosten myötä!

Uraohjaamon uusimman tiedotteen pääset lukemaan tästä.

Tiina Pursiainen
Pohjois-Savon ELY-keskus
Uraohjaamo-hanke (ESR)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti