perjantai 12. huhtikuuta 2013

"Nuorisotakuun vieminen eteenpäin omassa organisaatiossa sai lisäeväitä ja päivä oli kehittämisen kannalta innostava"

Hei kaikille!


Projektin viimeisiä viikkoja viedään. Yhteistyön pelinavaus on tehty ja joukkuehenkeä alettu muodostamaan nuorisotakuun ympärille. Toimeenpanosuunnitelma alkaa olla viimeisiä viilauksia ja jatkosta sopimista vaille valmis. Ensviikolla tapaammekin nuorisotakuun toimeenpanosuunnitelman luonnoksen eteenpäin viemisen merkeissä osan porukasta kanssa. Niitä tahoja, jotka eivät pääse ensiviikolla osallistumaan, tapaan tässä kevään aikana.

On kerrassaan hienoa, millaisella volyymillä mukana olleet tahot ovat lähteneet liikkeelle. Tahtotila toimintojen ja yhteistyön kehittämiseen sekä yhteisen hyvän näkemiseen on kiinni hyvin paljon asenteesta ja sitä positiivista meininkiä minä ainakin olen havainnut toimijakentällä. Hienoa! Tahtotila asioiden kehittämiseksi voi tarkoittaa myös sellaisia vastavoimia, jotka kritisoivat, mutta myös sparraavat toimintatapoja parempaan suuntaan. Siis hyvällä asenteella yhteistyötä, ilman toisten osoittelua tai itseensä ottamista. Me kaikki olemme huolissamme nuorista ja haluamme kehittää nuorten palvelujärjestelmää toimivammaksi.


Tässä alla lyhyesti palautekyselyn tuloksia 2.4 tapaamisestamme ja workshopista. Olen kerrassaan iloinen saamastani palautteesta, koska palaute kehittää ja antaa eväitä jatkolle. Isot kiitokset vastanneille!


Vastausprosentti: ~ 61 %
Vastaajat tehtävätasokohtaisesti:

Esimiestehtävät ~ 27 %
Asiantuntijatehtävät ~ 27 %
Toimeenpanotehtävät ~ 45 %

91 % sai hyödyllistä tietoa nuorisotakuun toteuttamiseen liittyen
82 % koki tapaamisen hyödyllisenä työnsä kannalta
73 % mielestä workshop oli onnistunut
91 % mielestä tarvitaan maakunnallista nuorisotakuun koordinointia ja maakunnallista toimijoiden ohjausta nuorisotakuun toimeenpanoon. 9 % ei osannut sanoa.

Avoimessa palautteessa toivottiin mm. konkreettisia ohjeita nuorisotakuun toimeenpanemiseksi. Tällä hetkellä tähän kysymykseen antaa tukea esimerkiksi ministeriöiden kirje nuorisotakuun alueellisille ja paikallisille toimijoille. Kirje on lähtenyt mm. kuntien opetus-, nuoriso-, sosiaali- ja terveystoimille, TE-toimistoille,  ammatillisiin toisen asteen oppilaitoksiin, opetushallitukseen jne. Nyt jokaisen kuuluukin miettiä omalta osaltaan, mikä on se oma palikka nuorten palvelujärjestelmässä ja mikä on sen rooli nuorisotakuun toteuttamisessa; nuorten työllistymisen edistämisessä, nuorten opiskelumahdollisuuksien edistämisessä, muissa tukipalveluissa nuorille. Mitä nyt tehdään, mikä toimii ja mitä voisi kehittää.
Tässä nuorisotakuun toimeenpano- projektissa kartoitetaan näitä alueellisia nuorten palvelujärjestelmän toimijoita, niitä nuorten palveluita joita on jo olemassa tai kehitteillä sekä haasteita nuorten palvelujärjestelmässä. Se, miten nuorisotakuun piiriin/siihen linkittyviä nuorten palveluita toteutetaan, on jokaisen mietittävä omalla hallinnon alallaan tai/ja omassa organisaatiossaan. Kun jokainen tietää oman osansa, oman organisaationsa roolin nuorten hyväksi tehtävässä työssä ja oman roolin osana nuorisotakuun toteuttamista, on helpompi myös jatkaa ja kehittää yhteistyötä!


Näin sivujuonteena, näin tällä viikolla nuorten itsensä koostaman diaesityksen liittyen mm. nuorten palvelujärjestelmän toimivuuteen. Esitys oli silmiä avaava ja tunteita herättävä: esim nuori tapaa 9 kk aikana useamman eri viranomaistahon/auttavan käden (en muista tarkkaa lukua, ainakin yli kuusi, joista kolme oli pelkästään psykologeja), mutta jää silti ilman oikeaa apua tilanteeseensa. Tuen ja avun sijasta nuori saa kielteisen kuntoutuspäätöksen, koska kuntoutuspäätöksen tekijä ei ole saanut toiselta viranomaiselta tarvittavia tietoja. Kuten esityksessä todettiin, pilleripurkki avuksi ja uuden kuntoutushakemuksen voi tehdä sitten myöhemmin (plus se kaikki muu, mikä pitäisi tuossa tilanteessa jaksaa hoitaa ja huomioida). Näyttäisin esityksen mielelläni teillekin, joten olen pyytänyt siihen mahdollisuutta.



Mutta nyt, hyvillä mielin kohti viikonloppua!

Anne

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti