tiistai 30. huhtikuuta 2013

Hola!

Ohjausterveisiä Espanjasta! Olin viikon 17 tutustumassa Barcelonassa nuorten ohjaukseen.
Vierailu oli osa EU:n Leonardo da Vinci -ohjelmaa, joten mukana oli osallistujia useammasta maasta.  Pääpaino oli tietysti Katalonian alueen käytännöillä mutta kokemuksia tuli vaihdettua myös norjalaisten, tanskalaisten, luxemburgilaisten ja ranskalaisten kanssa. Oli mukava huomata, että eri maista tulevilla ohjauksen parissa työskentelevillä henkilöillä oli paljon yhteisiä kokemuksia.

Ennen matkalle lähtöä mietitytti, kuinka kertoisin nuorisotakuusta muille osallistujille englanniksi jotakuinkin ymmärrettävällä tavalla. Huoli oli turha nimittäin nuorisotakuu oli tuttu asia useammalle osallistujalle jo oman maan kautta. Esimerkiksi Luxemburgissa takuun aikarajana on neljä kuukautta. Takuun toteutumisessa ja nuorten ohjauksessa ylipäätään yhteistyö eri toimijoiden välillä koettiin tärkeäksi. Matkalta tulikin mukavasti eväitä yhteistyöhön rakentamiseen täällä kotimaan kamaralla.

Kataloniassa työttömyystilanne ei ole aivan yhtä huono kuin muualla Espanjassa mutta haasteita kyllä riittää. Viime viikolla julkaistujen lukujen mukaan nuorisotyöttömyys koko Espanjassa on 57 %. Kielten opiskelu on kovassa suosiossa, koska useat nuoret ovat valmiita muuttamaan ulkomaille työpaikan perässä. Toinen erittäin usein esiin nostettu ongelma oli se, että nuoret eivät suorita peruskoulua loppuun, jolloin työpaikan löytyminen on äärimmäisen hankalaa. Kaikkiaan noin 30 % peruskoulun aloittaneista ei saa päättötodistusta.



Tiina/Uraohjaamo




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti