maanantai 4. elokuuta 2014

Toimintamalli nuorten monialaisille ohjaus- ja palveluverkostoille nuorisotakuun koordinointiin ja edistämiseen

Syksy tekee pikkuhiljaa tuloaan ja toimintamalli monialaisille ohjaus- ja palveluverkostoille on valmis. Iso kiitos vielä tätäkin kautta kaikille prosessiin osallistuneille. Keskustelut sekä vierailut puolin ja toisin ovat olleet antoisia ja hyviä! Pohjois-Savossa on oikein hyvä henki nuorisotakuun edistämiseksi. On ollu ilo käydä tapaamassa paikallisia verkostoja, joten odotankin jo syksylle sovittuja tapaamia :)

Palautellaan näin loman jälkeen mieleen, mistä olikaan kyse: Kun keväällä 2013 tapasin eri toimijoita Pohjois-Savon nuorisotakuun toimeenpanosuunnitelman tiimoilta, tuli kuntatoimijoilta toive saada lisätukea ELYltä paikallistason nuorisotakuutyöhön ja sen koordinointiin. Osana Pohjois-Savon nuorisotakuun toimeenpanosuunnitelmaa keväällä 2013 Pohjois-Savon ELY-keskus suositti alueen kuntia toimimaan paikallisen tason nuorisotakuun vastuutahona ja nimeämään kunnan vastuuhenkilön joka toimisi yhteyshenkilönä maakunnallisella tasolla Pohjois-Savon ELY-keskukseen. Lisäksi kuntia suositettiin muun muassa laatimaan paikallinen kuntakohtainen nuorisotakuun toimeenpanosuunnitelma ja muodostamaan lakisääteinen nuorten ohjaus- ja palveluverkosto niin että jäseninä on myös päätäntävaltaisia henkilöitä.

Viimeisen vuoden aikana Pohjois-Savon ELYn Uraohjaamo-hankkeen kehittämisosiossa on keskitytty etenkin paikallisten monialaisten ohjaus- ja palveluverkostojen työn tukemiseen. Hankeosiossa on tehty yhteistyötä pohjoissavolaisten kuntien eri toimialajohtajien ja – päälliköiden, nuorisotakuuta koordinoivien sekä muiden keskeisten verkostotoimijoiden kanssa keskustelemalla nuorisotakuun paikallistason seurannasta, edistämisestä ja toimeenpanosta. Käytyjen yhteistyökokousten ja keskustelujen tuloksena on kehittynyt toimintamalli monialaisille ohjaus- ja palveluverkostoille nuorisotakuun paikallistason koordinointiin ja edistämiseen. Toimintamalli on hyväksytty kehittämistyöhön osallistuneiden toimijoiden kanssa hyväksi malliksi ohjaamaan paikallistason nuorisotakuutyötä ja verkoston toimintaa. Toimintamalli sisältää verkostotoiminnan sisäisiä tavoitteita, jotka pohjautuvat nuorisolain 7§ mukaisiin monialaisille ohjaus- ja palveluverkostoille säädettyihin tehtäviin. Toimintamalli on ikään kuin sabluuna, jota erilaiset eri vaiheissa olevat verkostot voivat hyödyntää juuri heille sopivalla tavalla.

Tärkeässä roolissa tässä yhteistyöprosessissa on ollut nuorisotakuun avaaminen ja pilkkominen helpommin hahmotettavaksi sekä yhdessä keskustelu nuorisotakuun eri osa-alueista. On ollut myös tärkeää, että keskusteluissa on saavutettu yhteinen käsitys ja ymmärrys siitä, millaisia toimialakohtaisia asioita on hyvä monialaisissa verkostoissa keskustella ja tarkastella ja että näihin asioihin on pyrittävä yhdessä vaikuttamaan jos se vain suinkin on mahdollista. Nuorten monialainen ohjaus- ja palveluverkosto on erinomainen foorumi nuorisotakuun toteutumisen edistämiseksi paikallistasolla. Sillä on oikeutus ja toisaalta myös velvollisuus seurata alueen nuorten hyvinvointia ja palveluiden toimivuutta sekä pyrkiä vaikuttamaan niihin. Paikalliset nuorisotakuun toimeenpanosuunnitelmat, joissa on kartoitettu paikkakunnan palvelut, haasteet ja kehittämiskohteet, toimivat hyvänä pohjana verkostojen työlle.


Löydät linkit toimintamalliin ja sen liitteisiin oikeasta sivupalkista.



Lämpöisää alkanutta elokuuta,

Anne Heinonen, suunnittelija
Uraohjaamo-hanke
Pohjois-Savon ELY-keskus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti