keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Mitä kuuluu nuorisotakuulle Pohjois-Savossa vuonna 2015?


Vuotta 2015 on edetty jo viisi työntäyteistä kuukautta. Yhtäkkiä on jo kesä aivan ovella. Tämä blogi on elänyt Uraohjaamo –hankkeen päätyttyä hiljaiseloa, mutta nuorisotakuu ja nuorten asia eivät ole unohtuneet.  

Pohjois-Savon ELY-keskus aikoo jatkossakin pitää vahvaa otetta nuorisotakuun toteutumisesta ja nuorten asioiden eteenpäin viemisessä maakunnassa.  ELY-keskuksen rooli nuorisotakuussa on koordinoiva ja yhteistyötä ylläpitävä. Nuorisotakuun toteutumiseen tarvitaan kaikkia, positiivisesti yhdessä eteenpäin menemisen hengessä, kuten tähänkin asti.

Pohjois-Savossa on viime vuosien aikana panostettu onnistuneesti nuorisotakuun toimeenpanoon ja työ on ollut tuloksellista: Nuorten työttömyys on ollut muita maakuntia alhaisempaa, työttömyysjaksot lyhyempiä ja  ohjaus palveluihin aktiivisempaa. Tyytyväisyyden tie on kuitenkin vaarallinen tie. Vuoden 2015 osalta kehitys on Pohjois-Savossakin kulkenut huonompaan suuntaan. Maaliskuussa 2014 työttömiä 15-24 -vuotiaita työnhakijoita oli Pohjois-Savossa 23 % enemmän kuin vuosi sitten, 25-29 –vuotiaita vastavalmistuneita työnhakijoita puolestaan 14 % enemmän. Kun maaliskuussa 2014 17,2 prosenttia alle 25-vuotiaista työnhakijoista työttömyys kesti yli 3 kuukautta, on vastaava lukema vuotta myöhemmin 26,3 prosenttia. Moneen muuhun maakuntaan nähden luvut ovat yhä hyvät, mutta kehityssuunta on huolestuttava.

On siis jälki-istunnon ja arviointikeskustelun paikka, mallioppilaallakin. Työttömien määrä on aikaisempaa suurempi, aktivointiaste tipahtanut. Nämä ovat vakavia viestejä. Suhteellisesti Pohjois-Savon luvut ovat varsin mallikkaita, absoluuttisesti eivät.  Pohjois-Savossa tehdään toki yhä hyvää ja sitoutunutta työtä nuorten työllistämiseksi, mutta aiempaa pienemmillä resursseilla.

Samalla täytyy kuitenkin muistaa etteivät työttömyystilastot tokikaan kerro kaikesta tehdystä kehittämistyöstä. Laadullista kehittämistyötä on tehtyä paljon, kuntatoimijat kertovat muun muassa viranomaisyhteistyön paranemisesta ja uusien työtapojen juurtumisesta. Etsivää nuorisotyötä tehdään laajasti ja lakisääteinen nuorten ohjaus – ja palveluverkostokin alkaa olla jo luonteva työskentelyn tapa kunnissa –ja tuota työtä on myös ELY-keskuksen toimesta tuettu. Vaikka taloudellinen resurssi tavoitteiden toteututtamiseen on niukka, tulee muistaa että nuorisotakuu on ennen kaikkea työntekemisen tapa. Kaikella kehittämistyöllä ei ole hintalappua.
Myönteinen uutinen nuorisotakuu-rintamalla on ESR-rahoitteisen maakunnallisen Nuoret duuniin –hankkeen käynnistyminen toukokuun alusta etsimään töitä nuorille pohjoissavolaisille osaajille. Monelle jo tuttu hanke tekee uutta tulemista aiempaa ehompana, aiempaa isompana ja entistäkin vaikuttavampana. Aiemmasta poiketen hankkeella on jatkossa käytössään myös työllistämismäärärahaa, jota saatanee syksyllä käyttöön alueen nuorten työllistämiseksi.

Monessa pohjoissavolaisessa perheessä vietetään tulevana viikonloppuna nuoren valmistujaisia. Nuoret saavat ja voivat katsoa toiveikkaasti tulevaan. Luvuista ja alas osoittavista tilaistokäyristä huolimatta täytyy muistaa että työnantajilla on taantumankin aikana rekrytointitarpeita ja nuoria  työllistyy sekä työllistetään koko ajan. Koulutus on yhä paras työllistymisen tae.


Annu Saukko
suunnittelija,
Pohjois-Savon ELY-keskus



Jälkikirjoitus: Tätä tekstiä kirjoittaessa tuleva hallitus julkaisi neuvottelutuloksen strategisesta hallitusohjelmasta sekä ministeriöjaon.

Hallituksen kymmenen vuoden tavoite osaamisen ja koulutuksen osalta on selväsanainen: Koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevien nuorten määrä on vähentynyt. Koulutuksen keskeyttäneiden määrä on laskenut.  Koulutuksen ja työelämän välinen vuorovaikutus on lisääntynyt.

Yhdeksi osaamisen ja koulutuksen kärkihankkeeksi tuleva hallitus on nostanut nuorisotakuun.

Suppea strategisesta kirjauksesta on luettavissa nuorten ja nuorisotakuun kannalta myönteisiä viestejä: Nuorisotakuuta on tarkoitus uudistaa suuntaan, jossa vastuun tukea tarvitsevasta nuoresta kantaa yksi taho. Samantyyppistä moniammatillista, ”yhden luukun” palvelua aloitellaan parhaillaan ESR-rahoitteisena Ohjaamo -toimintana usealla paikkakunnalla, muun muassa Iisalmessa. Sosiaali- ja terveyspalveluiden merkitys osana nuorisotakuuta korostetaan ja tarkoitus on myös syventää julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin välistä yhteistyötä nuorten tukemiseksi. Jatkossakin kaikille peruskoulun päättäville taataan koulutus, työ- tai kuntoutuspaikka. 

Keinot täsmentyvät lähikuukausien aikana ja alkusyksyyn mennessä saamme indikaattorit, joilla arvioidaan asetettujen tavoitteiden toteutumista. Jäämme odottamaan.

3 kommenttia:

  1. Jåin aikoinani työttömäksi huolimatta hyvästä koulutuksesta. Uutta työtä ei löytynyt, joten pakko oli lähteä lisäkoulutuksiin ja monipuolistamaan osaamista. Työtä ei silti löytynyt. Ikää oli jo työnantajien mielestä liikaa ja monipuolista koulutustani ihmeteltiin. Tulin tulokseen, että liika koulutukseni oli virhe ja haittasi vain työhönpääsyä. Nyt olen pitkäaikaistyötön...ilmeisesti pysyväistyötön. Mielestäni väite, että koulutus paras työllistymisen tae, on täytta roskaa.

    VastaaPoista
  2. Yhteystietomme ovat Pohjois-Savon Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
    www.ely-keskus.fi/pohjois-savo
    ja sähköpostia voi lähettää osoitteeseen:
    pohjoissavon.nuorisotakuu (at) gmail.com

    VastaaPoista