tiistai 29. huhtikuuta 2014

Kolin kuulumisia

Osallistuin 10.-11.4.2014 Kolilla järjestettyyn Avoimesti ammattiin, joustavasti työelämään -seminaariin. Seminaarin aiheena oli avoin ammattiopisto ja ohjaamotoiminta, joita on toteutettu Suomessa Pohjois-Karjalassa, Etelä-Savossa ja pääkaupunkiseudulla. Avoin ammattiopiston käytännön toteutus on erilainen eri paikkakunnilla mutta eri toimintatapoja yhdistää joustavuus, yksilöllisyys ja hyvä ohjausverkosto. Tavoitteena on kehittää ja tarjota matalan kynnyksen koulutustarjontaa ja tarjota nuorelle tukea opintojen suorittamiseen. Käytännössä tämä toteutetaan esimerkiksi ammatilliseen koulutuksen valmentavan jakson, laajennetun työssäoppimisen tai työvaltaisen oppimisen avulla. Avoimen ammattiopiston tuoma joustavuus mahdollistaa myös sen, että perustutkintoa opiskelevat nuoret voivat halutessaan opiskella normaalia nopeammassa tahdissa.

Haasteena avoimen ammattiopiston toiminnassa koettiin yhteisesti mukana olevien nuorten toimeentuloon liittyvät ongelmat. Räätälöidyt ratkaisut edellyttävät usein koko elämäntilanteen arviointia ja yhteistyössä rakennettuja ratkaisuja, niin myös toimeentulon osalta. Eri paikkakuntien kokemusten mukaan ongelmiin oli pystytty löytämään ratkaisuja eri toimijoiden välisellä tiiviillä yhteistyöllä.

Avoimeen ammattiopistoon liittyy myös Ohjaamon toiminta, joka tarjoaa matalan kynnyksen ohjausta ja tukea koulutukseen pääsemiseksi. Paikkakunnasta riippuen toiminta on suunnattu joko nuorille tai kaikille koulutuksesta kiinnostuneille iästä riippumatta. Ohjaamo tarjoaa esimerkiksi uraohjausta ja ammatillisia tutustumisjaksoja. Toiminta ja kohderyhmä muistuttaakin paljon meille tutumman Uraohjaamon toimintaa.

Seminaarin ohjelma oli monipuolinen ja pääsimme pohtimaan myös käytännön ohjaustyötä. Mikael Leiman korosti puheenvuorossaan erityisesti sitä, että ohjauksessa on tärkeää tunnistaa toimintaan vaikuttuvat todelliset ongelmat niin sanotun ilmiongelman taustalla. Koulukielteisyyden taustalla voi olla useita erilaisia tekijöitä ja niihin on päästävä käsiksi ennen kuin voidaan lähteä ohjaamaan asiakasta kohti koulutusta.

Iloista vappua!

Tiina Pursiainen, suunnittelija
Uraohjaamo-hanke (ESR)
Pohjois-Savon ELY-keskus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti