maanantai 4. maaliskuuta 2013

Nuorisotakuu, mitäs se tarkoittikaan? Entä kuka nuorisotakuuta toteuttaa ja miten?

Hei hyvä yhteistyökumppani ja lukija. Kiva, että olet löytänyt tiesi blogiin!
Tiesitkö, että nuorisotakuu on hallituksen ja työ- ja elinkeinoministeriön kärkihanke! Nuorisotakuu kiinnostaa toimijoita muissakin EU-maissa. Toimeenpanoa siis seurataan tarkasti monelta taholta.
Nuorisotakuun onnistumisen kannalta on tärkeää, että eri tahot tuntevat toisensa ja nuorten palvelujärjestelmän toiminnan. Tarvitaan yhteistyötä, verkostoitumista ja kehittämistoimia. Nuorisotakuun onnistunut toteutuminen edellyttää, että viranomaiset, elinkeinoelämä ja järjestöt tekevät yhteistyötä.  Tällöin tietämys toisistamme, toiminnoista ja mahdollisuuksistamme lisääntyy. Samalla näkemys nuorisotakuun toteuttamisesta selkenee eri toimijoille ja nuorille.
Pohjois-Savon ELY-keskus on omalta osaltaan tarttunut toimeen ja alkanut laatimaan nuorisotakuun toimeenpanosuunnitelmaa Pohjois-Savon alueelle. Mukaan yhteistyöhön ja toimeenpanosuunnitelman luomiseen on kutsuttu keskeiset nuorten kanssa toimivat tahot. Projekti alkoi 18.2.2013 ja päättyy 10.5.2013.

Kevään aikana syntyvä suunnitelma sisältää:
1. Eri toimijoiden palvelut nuorille
2. Kunkin toimijan panos nuorisotakuun toteuttamisessa ja toiminnan seuraamisessa
3. Palvelujärjestelmän ns. pullonkaulat, haasteet ja kehittämisehdotukset
4. Toimeenpanosuunnitelmaan kirjattujen palvelujen ja yhteistyön toteuttaminen jatkossa

Toimintasuunnitelma on tiivis tuotos, jossa kuvataan keskeiset toimenpiteet nuorisotakuun toteuttamiseksi. Suunnitelman avulla nuorisotakuun toteuttamisesta tehdään avointa, systemaattista ja läpinäkyvää.
Projekti on lähtenyt käyntiin Pohjois-Savolaisten toimijoiden kartoittamisella, aikataulutuksella, materiaalien työstämisellä ja taustatiedon keräämisellä. Koska aika on rajallinen, olemme joutuneet rajaamaan yhteydenotot keskeisimpiin toimijoihin. Tulevan kevään aikana tullaan järjestämään hankkeen esittelytilaisuuksia, workshopeja sekä toimeenpanosuunnitelman sisällön ja toteuttamisen suunnittelukokous.

Aurikoista projektikevättä ja yhteistyötä toivottaen,

Anne Heinonen
Projektipäällikkö, Pohjois-Savon nuorisotakuun toimeenpanosuunnitelma
Osaaminen, kulttuuri ja työllisyys -yksikkö
Pohjois-Savon ELY-keskus

PS. Pohjois-Savossa oli tammikuussa 2013 alle 25- vuotiaita työttömiä 1933 henkilöä. Määrä nousi vuoden 2012 tammikuusta 295 henkilöllä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti